10 сентября, 13:38

Упростите выражение: (10 а-6 б+5 с-4 д) - (9 а-2 б-4 с+2 д); (5 а во 2 степни-ax + х во 2 степени) + (3 а во 2 степени + 2 ах - 3 х во 2 степени) - (4 ах + 2 х во 2 степени+а во 2 степени); (2 м в 4 степени + 5 м в 3 степени н - 3 м во 2 степени н во 2 степени - мн в 3 степени) + (3 м в 4 степени - 8 м в 3 степени н во 2 степени - 6 мн в 3 степени.

+1
Ответы (1)
  1. 10 сентября, 14:51
    0
    1) (10 а - 6 б + 5 с - 4 д) - (9 а - 2 б - 4 с + 2 д) = 10 а - 6 б + 5 с - 4 д - 9 а + 2 б + 4 с - 2 д = а (10 - 9) + б (2 - 6) + с (5 + 4) + д ( - 4 - 2) = а - 4 б + 9 с - 6 д.

    2) (5 а² - ax + х²) + (3 а² + 2 ах - 3 х²) - (4 ах + 2 х² + а²) = 5 а² - ax + х² + 3 а² + 2 ах - 3 х² - 4 ах - 2 х² - а² = a² (5 + 3 - 1) + ax (2 - 1 - 4) + x² (1 - 3 - 2) = 7a² - 3ax - 4x².

    3) (2 м⁴ + 5 м³н - 3 м²н² - мн³) + (3 м⁴ - 8 м³н² - 6 мн³) = 2 м⁴ + 5 м³н - 3 м²н² - мн³ + 3 м⁴ - 8 м³н² - 6 мн³ = м⁴ (2 + 3) + 5 м³н - 3 м²н² + мн³ ( - 1 - 6) - 8 м³н² = 5 м⁴ + 5 м³н - 3 м²н² - 7 мн³ - 8 м³н².
Знаешь ответ на этот вопрос?